Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zeldzame schildwesp duikt op in Herentals

Schildwesp
Enkele dagen geleden heeft Nils Iwens, coördinator Natuurpark Rivierenland, in het natuurgebied aan de toeristentoren in Herentals een bijzondere waarneming opgetekend : een schildwesp die de rups van een vlinder parasiteert. Het gaat om de eerste in waarnemingen.be ingevoerde waarneming ooit voor België. 
 
Nils Iwens : "Ik vond een sterk verkleurde en verharde rups aan de onderkant van een blad van een zomereik. De lokale insectenkenners bij Natuurpunt wisten niet meteen wat het was. Toen ik op de facebookgroep 'Determinatie van planten en dieren' met een foto vroeg of iemand wist wat ik gevonden had, wist iemand uit Nederland dat het hier om een door de schildwesp met naam Triraphis tricolor geparasiteerde slakrups ging.
Slakrups

"Slakrups" is de naam van de vlinder, door het bijzondere uiterlijk van de rups die eruitziet als een slak. De rups overwintert meestal in een cocon aan de onderkant van een blad, waarmee hij in de herfst op de grond valt. Soms laat de rups zich op de grond vallen en maakt dan een cocon tussen afgevallen bladeren. De waardplant van de rups is de zomereik.

Schildwesp Triraphis tricolor
Deze zeldzame schildwesp houdt er een bijzondere levensstijl op na. De volwassen vrouwtjes wesp legt een ei in de slakrups. Uit dat ei komt een schildwesplarve die de slakrups langzaam levend begint op te eten. De vitale delen worden hierbij gespaard tot laatst. Wanneer de wesp volgevreten is zal de larve de slakrups doden en verpoppen in zijn gemummificeerde lichaam.

Hier vinden jullie mijn bijzondere waarneming terug op waarnemingen.be.  "

Schildwesp

Schildwesp

Heistraat , Herentals, België

Schildwesp

Deel dit artikel